Všeobecný diskuzní koutek > Vaření, recepty, rady, dotazy

Lasagne od Merlina

(1/2) > >>

Merlin:
Pro názornost jsem se to snažil nafotit:

Ingredience:
(pro cca 10 porcí)


[*] 2 balení Lasagne ( ty co se nevaří zvlášť !!)

Boloňská omáčka:                                                                    
                       
[*] 1 kg mletého masa ( vepř. / hovězí - namíchané)                     
[*] 4-5 ks cibule
[*] palička česneku
[*] 1 a 1/2 sáčku oregána
[*] 2-3 pol. lžíce vegety ( není nutné, jen pro dochucovače  :) )
[*] sklenice rajského protlaku
[*] 2 hrsti kukuřice( může být mražená)


Bešamelová omáčka:

[*] 1 a 1/2 dcl oleje
[*] cca 10dkg másla
[*] hladká mouka
[*] vývar ( nebo 2 kostky masoxu v 1l vařící vody)
[*] cca 1l mléka

400 - 500g  30% sýra
máslo na vymazání pekáče

Postup:
Boloňská omáčka:
v hluboké pánvi ( nebo v hrnci) na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a v zápětí podlijeme vývarem a důkladně promícháme aby se maso oddělilo na malé kousíčky ( velké hroudy masa nejsou žádoucí). Zasypeme oregánem a vegetou a necháme maso dusit cca 20-25 min, přidáme protlak, dle potřeby můžeme přidat trochu vývaru  ( ne moc - děléme hustou omáčku), kukuřici( pokud ji někdo nemusí lze nahradit nasekanými žampiony) a necháme prohřát. Na úplný závěr vmícháme utřený česnek.

Bešamelová omáčka:
v hrnci na oleji necháme rozpustit máslo a vmícháme mouku. Necháme zprudka zpěnit a cca po minutě zalijeme vývarem. Vzniklou hmotu za stálého míchání ředíme mlékem na hustotu připomínající pudink


Vlastní skladba:
pekáč vymažeme máslem , nalijeme slabou vrstvu bešamelu a naskládáme první vrstvu lasagní

nalijeme vrstvu boloňské omáčky a posypeme nastrouhaným sýrem

a naskládáme další vrstvu lasagní..... celý postup opakujeme dokud postranice dovolí  ;)  a končíme boloňskou omáčkou bez sýra.

Vložíme do předehřáté trouby a přikryté pečeme 45 min na 180°C, poté odkryjeme a za dalších 10min se nám udělá kůrčička a tu na závěrečné 2-3min doladíme sýrem

Doporučuji nechat trochu vychladnout - výrazně lépe se to porcuje a drží tvar. Jinak lze jíst i studené.
 :o dobrou chuť  :o

Tip: pokud si libujete v mechanizaci , jako já, česnek se nejlépe utře s trochou oleje tyčovým mixérem a ta bešamelovka se dobře míchá ponorným šlehačem ( vhodné použít nižší otáčky) ;)
Nebojte se tu boloňskou omáčku lehce překořenit - ten bešamel s lasagnema to dost zneutralizují :)


orchidka:
parádní  :o

v týdnu sem si objednala do práce špenátový lasagne a nehorázně sem se přežrala  :-[ :D a to to vypadalo, že je toho málo  :D

Merlin:
Jo ono je to hrozně syté jídlo - já si taky vždy naložím a poslední sousta už pomalu tlačím palcem do krku, ale zatím jsem byl pokaždé vítěz ;D.
BTW - dělal jsem je v pátek večer ( v 9 jsem začal a po jedné zkončil) , v sobotu jsme měli akci , tak byly k obědu, dneska jsme je měli zas a ještě zbylo :D
Jen doufám, že maxiFoťáci budou shovívaví   :-[.

MaXiPes:
Vždy jsem si myslel, že jsou Lasagne plodina (kytky) :D
Každopádně je to moc hezky zpracovaný návod a řeknu mamce aby sem jukla.
Dávám ti své uznání ve formě + karma za rozšíření obzorů ;)

deBorg:
Nádhera, i když jenom koukat je tak trochu masochismus :)

...jestli můžu poprosit, přihoď v některém z dalších dílů buřty v pivu, thx   

- teď jsi mě tak navnadil, no nedá se nic dělat, jdu se kouknout do lednice... :D

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi