Všeobecný diskuzní koutek > Vaření, recepty, rady, dotazy

Pečení

(1/1)

Gilly:
VÍDEŇSKÝ ZÁKUSEK:
   
 
Ingredience
 
těsto: 4 vejce, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 dl oleje, 2 dl mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
1. krém : 1 l pomerančového džusu, 6 lžic cukru, 80 g gustinu (škrobová moučka)
2. krém: 125 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr
nahoru: piškoty, 1/4 l pomerančového džusu, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva
Postup
 
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vznikne dost řídké těsto, které nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova (při 200°C asi 10 minut).
1. krém: Z džusu, gustinu a cukru uvaříme hustou kaši, a ještě teplou nalijeme na vychladlý plát těsta.
2. krém: Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink. Máslo ušleháme s cukrem a po částech vešleháme vlažný pudink. Natřeme na vychladlý 1. krém.
Piškoty namáčíme do džusu smíchaného s rumem a skládáme na moučník. Nakonec pocákáme polevou.
 
 
Žravé řezy

Suroviny:
Těsto:
250g cukru
150g hladké mouky
5 vajec (žloutky)
5 lžic horké vody
1/2 prášku do pečiva
Náplň:
1 šlehačka
2 krémovité zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), 1 šlehačka
kompotované ovoce dle chuti
Želé:
2 vanilkové pudinky
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.
 
Postup:
Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická trouba cca 180°C.
Upéct a nechat vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň.
Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník.
Nakonec uděláme želé.
Šťávu z kompotu dolijeme vodou, aby jsme měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky.
Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do lednice.
 
 
 
TIRAMISU

Suroviny:
2 balíčky dlouhých piškotů (kupuju Seditu)
2 pomazánková másla (smetanová, bez příchuti)
2 smetany ke šlehání (po 250 ml)                         
150 g mouckoveho cukru
silné preso nebo kafe z instantního
trochu rumu
 
Postup:
pomazánková másla vyklopíme do misky, přidáme smetanu, cukr. Trochu promačkáme vidličkou, aby nám to hned všechno nevystříkalo ... a hned šleháme do tuhého krému. Připravíme si obdélníkovou misku (často používám krabičku do mikrovlnky, mám 2 široké přesně na délku piškotu a tohle množství se mi tam přesně vejde). Piškoty namáčíme do směsi rumu a kávy, vrstvu pokryjeme krémem a postup opakujeme. Pozn.: opravdu se nenechte odradit tím pomazánkovým máslem, je to opravdu lahodné a vůbec to není slané. Tak hurá do toho ... A pokud se bojíte udělejte nejdřív z poloviční dávky ...
 
Filomena-Dia verze je stejná,akorát piškoty kupuju Dia celozrné a používám místo cukru umělé sladidlo
 

Jahodový pohár
 
1 vanilkový pudink, 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru, 1 bílý jogurt, 1 lžíce rumu, 2-3 lžíce cukru, 250 g jahod, cukrářské piškoty
Jahody nakrájíme na plátky, posypeme cukrem a necháme odstát, až pustí š?ávu. Pudink uvaříme podle návodu a necháme úplně vychladnout. Polovinu jahod rozmixujeme a přidáme pudink, jogurt a nakonec rum. Krém nalijeme do pohárů, přizdobíme jahodami a cukrářským piškotem.
 
 
 
Biskupský chlebíček

Ingredience
 
150 g hladké mouky, 120 g tuku (hera), 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, tuhý sníh ze 4 bílků, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 100 g posekané čokolády na vaření, 100 g rozinek, 2 dcl sekaných ořechů
Postup
 
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Dáme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu upečeme. Vychladlé můžeme polít čokoládovou polevou.
 
 
 
Nebe v hubě – Sarymi
 
Těsto: 500g hladké mouky, 200g cukru, 2 vejce, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody smícháme se 2 lžičkami mléka. Z toho všeho zaděláme těsto, rozdělíme jej na 2 poloviny a rozválíme na plechy. Jednu placku ihned pečeme 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem) na druhou placku naskládáme směs. Směs: 250 - 350 g ořechů nasekaných na 1/2 nebo na 1, 80g cukru, 120g másla, 3 lžíce medu. Tuto směs dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě TEPLOU směs nanést na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Placku s ořechy pečeme rovněž 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem). Krém: 3dcl mléka, 1 a 1/2 lžíce hl. mouky, 1 a 1/2 lžíce solamylu, 100g cukru ( dát méně) vařit a vychladit. Chladnou směs postupně přimíchat do 250g másla s vanilk. cukrem. První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1 - 1 a 1/2 dcl) necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přiložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi manipulovat.
 
 
 
HRK HRK buchta
 
1,5 hrnku polohrubé mouky 1 hrnek cukru 1/2 hrnku mléka 1/2 hrnku oleje 2 vejce 1 prdopeč. krém: 1 velký ananas.kompot i se šťávou 1 šlehačka 1 ztužovač šlehačky 1 inst.pudink(bez vaření) Suroviny na krém dáme do nádoby, uzavřeme víkem a hrkáme, dokud se nespojí v krém. (lze i šlehačem, potom ale ovoce vmícháme až nakonec) Upečeme placku, navrch krém a pocákáme čokoládou.
 
 
 
Dunajské vlny
 
Ingredience
 
250 g cukru, 5 vajec, 1/8 l mléka, 1 Hera, 450 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, meruňkový kompot
Krém: 1/2 l mléka, 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 máslo, 5 lžic cukru
Postup
 
Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených meruněk a upečeme. Mezitím si uvaříme pudink z mléka a prášku a zvlášť utřeme máslo s cukrem. Tuto směs později vmícháme do vychlazeného pudinku. Vychlazený korpus s meruňkami rovnoměrně potřeme krémem a podle fantazie dozdobíme kakaem nebo strouhanou čokoládou.
 
 
Kakaový tunel
 
Ingredience
 
těsto: 6 vajec, 200g cukru, 150g hladké mouky, 3 lžíce kakaa
náplň: 150g másla, 250g tvarohu, 120g cukru, 2 banány
 
Postup
 
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a kakao. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( 200°C asi 12 minut). Po vytažení z trouby srolujeme po kratší! straně a necháme vychladnout.
Na náplň ušleháme máslo s cukrem, vešleháme tvaroh, můžeme přidat lžíci rumu. Vychladlý plát rozrolujeme, z kraje odkrojíme pruh o šířce horní části formy na srnčí hřbet a dáme bokem. Do formy dáme potravinářskou fólii, zbylým piškotem formu vyložíme (kus ještě zbude), dovniř namažeme část krému, doprostřed vtlačíme oloupané banány, doplníme krém a přikryjeme odloženým pásem, který tam pevně přitlačíme. Dáme vychladit do ledničky, vyklopíme a ozdobíme zbylým krémem.
 
 
 
Skořicové řezy

Ingredience
 
Těsto: 3 tvarohy, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce dětské krupice, 1/8 másla (změklého)
Povrch: 3 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 skořicové cukry

Postup:
Veškeré přísady na těsto ušleháme a nalejeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě na cca 180 °C asi 45 min (zkusíme špejlí). Po upečení těsto vychladíme, poté na něj nalejeme zakysanou smetanu, do které jsme zamíchali 2 lžíce moučkového cukru, nakonec posypeme skořicovým cukrem. Řezy se podávají vychlazené! Jsou vynikající, velmi osvěžující a nejsou moc sladké.
 


Tiramisu po česku

Ingredience
 
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum

Postup:
 
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
 
 
 
Výborné řezy
 
Ingredience:piškoty      250 g
 
krém:
zakysaná smetana        3 kelímky
vanilkový pudink          3 balíčky
kakao 3 lžíce
mléko   750 ml
tvaroh 250 g
 
na ozdobu:
hořká čokoláda           
 
těsto:
polohrubá mouka         200 g
horká voda      10 lžic
olej      10 lžic
vejce    4 ks
prášek do pečiva         1/2 balíčku
cukr moučka    200 g
Postup přípravy receptu:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Plech vymažeme a vysypeme.
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Postupně přidáme olej, vodu a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme na připravený plech a upečeme jej dozlatova. Korpus necháme vychladnout.
 
Zatím si připravíme krém. V mléce rozmícháme pudink a cukr a svaříme v hladký pudink. Pudink necháme důkladně vychladnout. Je lepší jej občas míchat, nevytvoří se nepříjemný škraloup. Do studeného pudinku vmícháme tvaroh, smetanu a kakao.
 
Upečený a vychladlý piškot potřeme marmeládou a polovinou krému. Piškoty namáčíme do rumu a pokládáme na krém. Druhou polovinu krému rozetřeme na piškoty a posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou.
 
Výborné řezy necháme ztuhnout, nakrájíme na libovolně velké kostky a můžeme podávat.
 
 
 
Broskvový zákusek
 
Ingredience:olej na vymazání   
mouka na vysypání     
 
na potření:
džem   
 
náplň:
bílý smetanový jogurt   3 lžíce
cukr moučka    1 lžíce
smetana ke šlehání       1 kelímek
kompotované broskve 1 plechovka
 
těsto:
olej      120 ml
vejce    4 ks
citron   1/2 ks
cukr moučka    300 g
polohrubá mouka         250 g
kypřící prášek 1/2 balíčku
vlažná voda      120 ml
Postup přípravy receptu:
 
Do mísy si připravíme mouku, prášek do pečiva a promícháme. K tomu nastrouháme kůru asi z poloviny omytého citronu.
 
Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné nádobě ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Ke zpěněným žloutkům s cukrem postupně zašleháváme olej a vodu. Ušlehanou směs přilijeme k mouce a promícháme. Nakonec zlehka do těsta zabalujeme i sníh z bílků.
 
Těsto nalijeme na hluboký, vymazaný a moukou vysypaný plech nebo obdélníkový pekáč. Pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 30 minut.
 
Upečený korpus necháme vychladnout. Pak je potřeme džemem, nejlépe meruňkovým.
 
Připravíme si náplň. Smetanu šleháme s cukrem, dokud nezhoustne. Pak do ní zlehka vmícháme jogurt. Ušlehanou šlehačkou potřeme upečené a džemem pomazané těsto.
 
Kompotové broskve scedíme a necháme okapat. Šťávu z nich si necháme na pudink. Na vrstvu šlehačky narovnáme okapané broskve. Můžeme dávat celé půlky nebo broskve předem nakrájet na půlměsíčky.
 
Nakonec podle návodu na obalu uvaříme pudink, místo mléka ale použijeme šťávu z kompotu. Ještě horký uvařený pudink nalijeme na těsto se šlehačkou a broskvemi. Nemusíte mít strach, šlehačka se nerozpustí. Takto připravený zákusek dáme do lednice vychladit.
Broskvový zákusek před podáváním ozdobíme šlehačkou
 
 
Rumové řezy

krém:
máslo (Rama)   25 dkg
mléko   750 ml
cukr moučka    25 dkg
vanilkový pudink          2 balíčky
 
náplň:
dětské kulaté piškoty   1 balíček
rum      250 ml
 
poleva:
bramborový škrob       1 lžíce
tuk (lze Rama) 10 dkg
kakao 2 lžíce
mléko   3 lžíce
cukr krupice     10 dkg
 
těsto:
amonium (cukrářské droždí)     3 lžičky
vejce    2 ks
cukr moučka    13 dkg
másla   8 dkg
hladká mouka 50 dkg
vlažné mléko    2 - 3 lžic
 
Postup přípravy receptu:
Těsto:
Z hladké mouky, tuku, cukru, vajec a amonia namočeného v trošce vlažného mléka vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na poloviny a vyválíme na pláty o velikosti plechu. 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Do jedné poloviny můžeme pro obarvení přidat kakao. Pečeme horkým vzduchem při 150 °C asi 20 minut. Upečené placky necháme vychladnout.
Krém:
V mléce rozmícháme pudinkový prášek a vše povaříme. Pudink necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem (ručním šlehačem) a po lžících přidáváme zcela vychladlý pudink. Krém šleháme asi 2 minuty.
Vrstvení:
Piškoty postupně namáčíme v rumu! Na jednu placku natřeme 1/2 krému, poklademe vrstvu piškotů namočených v rumu a dáme druhou polovinu krému. Přiložíme druhou placku, potřeme čokoládovou polevou. Posypeme strouhaným kokosem.
 
Řezy necháme v chladu uležet, výborně chutnají se šlehačkou.
 
Poleva:
Smícháme cukr se škrobem a kakao, přidáme tuk, mléko a rozpustíme

Navigace

[0] Seznam témat

Přejít na plnou verzi