Všeobecný diskuzní koutek > Vaření, recepty, rady, dotazy

Pizza pro začátečníka

(1/2) > >>

MaXiPes:
Pizza pro začátečníka

Chodíte rádi na pizzu, někdy byste sice dali přednost domácí, ale zdá se vám to příliš složité?

Ingredience:
400 g hrubé mouky
30 g droždí
2 žloutky
1/2 lžičky soli
4 zralé rajčata
8 lžic olivového oleje
4 stroužky česneku
200 g strouhaného parmezánu
mleté černé koření
sůl

Návod k přípravě:
Do mísy dáme mouku, droždí rozmíchané v trošce vody, žloutky a sůl. Těsto umícháme dohladka, pak přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout (těsto by mělo být dvojnásobné).
Poté z těsta formujeme pizzu, kterou pečeme na vymaštěném plechu. Před pečením pizzu na několika místech propíchneme vidličkou, potřeme olejem a propasírovanými rajčaty s utřeným česnekem, okořeníme, osolíme, posypeme sýrem a postříkáme olejem.
Pečeme v silně vyhřáté troubě asi 12 minut.

Pizza
0,5 kg hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce soli, 1 kostka droždí, 2,5 dcl studené vody
Základní těsto na pizzu
Pokud nemáme na přípravu dostatek času, lze zakoupit polotovar těsta na pizzu v prášku. Těsto důkladně propracujeme dle návodu a necháme chvíli v chladu odležet. Kdo dá přednost vlastnoručně připravenému těstu, může vyzkoušet následující recept.
Na čtyři porce potřebujeme: 500 g hladké mouky, 20-25 g kvasnic nebo sáček kypřícího prášku, 5 lžic olivového oleje, sklenici vody a špetku soli.
Mouku vysypeme na pracovní plochu, přidáme špetku soli a kypřící prášek. Pokud použijeme kvasnice, rozpustíme je v troše teplé vody. Uprostřed mouky uděláme důlek a opatrně do něj nalijeme kvasnice. Rukama těsto zpracujeme, postupně přidáváme v malém množství vodu tak dlouho, až se vytvoří vláčné, ale pevné těsto. Necháme je asi půl hodiny kynout.

Poté postupně přidáváme olej a těsto deset minut důkladně propracováváme. Z hotové masy utvoříme čtyři stejné bochánky, položíme je na vlhkou utěrku a necháme nejméně dvě hodiny odležet.
Pak vyválíme na pomoučené ploše z každého bochánku kulatou placku silnou dle libosti. Mezitím si připravíme základní rajčatovou omáčku. Asi nejsnadnější je smíchat 600 g tomatového pyré s hotovou směsí koření na pizzu. Podle chuti můžeme přidat sůl, bílý pepř a libovolné bylinkové koření. Hotové vytvarované těsto potřeme asi půl centimetru silnou vrstvou základní rajčatové omáčky.

A nyní přijde to nejdůležitější -podle nálady a zdrojů začneme tvořit rozmanitou řadu výborně chutnajících druhů pizzy. Může to být například pizza s černými olivami, papriková, pizza s ančovičkami, žampiónová pizza, s tuňákem, chilli, s baklažánem, ale i hruškami, rozinkami, uzeným lososem a podobně.
Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi dvacet minut. Hotovou poznáme podle dohněda opečených okrajů.

jenda.vranik:
taky mam jeden recept na pizzu:
ehm, doneste mi menu. Děkuji. hm, dám si sýrovou, děkuji
za určitou dobu (závislou na kvalitě pizzerie) vám ji donesou :-D

MaXiPes:
No ale tam můžeš být rád když ti na pizzu neplivnou a když ti tam dají alespoň dvě kolečka salámu a kolečko sýra :D

MaXiPes:

--- Citace: ArcticX  23. 03. 2008 v 08:46:58 ---Taky mám jeden recept na pizzu :)
Stačí si vzít 60kč,-, vybrat si v mražáku šunkovou, pak to strčit do trouby na 11-15 minut a můžeme podávat :-[

--- Konce citace ---

Hezké :) Ale není to ono. Být upatlaný od těsta, smrdět po rajčatech, mít zašpiněné všechno nádobí. Není to prostě ono ;D

zspd:
pizza z mrazáku je jen taková háhražka. není nad vlastní těsto a vše co máte rádi ;D

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi