Všeobecný diskuzní koutek > Vaření, recepty, rady, dotazy

Recepty z hlívy ústřičné

(1/2) > >>

orchidka:
Hlívu mám moc ráda, tak přidám pár receptů i z ní  :). Recepty sem kdysi shromáždila na jednu svou stránku, tak je přidám i sem  ;D...


Celozrnné těstoviny s hlívou ústřičnou

300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka

Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.
 

Hlívová majonéza se šunkou

250g hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka, cibule, mletý pepř, sůl.
Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo samostatně.


Hlíva se žampiony po čínsku

250g hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukru.
Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem
 

Hlívová kulajda

300g hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl.
Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou, kulajdu odstavíme.
 

Dršťková polévka z hlívy

500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl.
Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou a na závěr dle chuti dosolíme.
 

Dušené hovězí na hlívách

4plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl.
Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo s chlebem.

 
Hlívové rizoto

400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce kečupu,olej,sůl.
Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

 
Hlíva na smetaně

600g hlívy, 50gmásla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule,mletý muškátový oříšek, sůl.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem. Podáváme s bramborami.
 

Vepřové s hlívou na černém pivu


600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl.
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem


Hlíva na jehle

250g hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl.
Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou oblohou.


Hlíva na hořčici

250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.
 

Hlíva s rajčatovou omáčkou

balíček hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky nakrájených rajčat

Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu, žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku, sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem.


Vídeňský řízek

kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka

Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.

 
Hlíva v alobalu se slaninou

25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika

Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.

Merlin:
Jen jsem si dovolil doplnit ilustrační foto - taky mi chvíli trvalo si vzpomenout ,jak hlíva vypadá,
ty recepty zní lákavě, příležitostně zkusím.

orchidka:

--- Citace: Merlin  16. 04. 2008 v 16:28:37 ---Jen jsem si dovolil doplnit ilustrační foto - taky mi chvíli trvalo si vzpomenout ,jak hlíva vypadá,
ty recepty zní lákavě, příležitostně zkusím.

--- Konce citace ---

v pohodě, děkuju :D chtěla sem ho tam sama dát, jen sem mezitím začla dělat něco jinýho a odkaz, kterej sem měla už i nahranej na image hostingu sem zavřela a zapomněla na to  :-[ :D :D

MaXiPes:
Tolik receptů se dá udělat z prašivek? ;D
To tedy čumim.
Ale ten řízek bych si dal. Bedle takto miluju  8) :)

orchidka:

--- Citace: MaxiPes  16. 04. 2008 v 20:52:41 ---Tolik receptů se dá udělat z prašivek? ;D
To tedy čumim.
Ale ten řízek bych si dal. Bedle takto miluju  8) :)
--- Konce citace ---

navíc je to hrozně dobrý  ;D hlíva je dost aromatická houba, chutí se od jiných dost liší, teda aspoň od těch co sem jedla :D :) ještě mám jeden receptík na takový asijský nudle, tam se dávaj žampiony aj hlíva a je to výborný  ;) jen pracný jak sviňa  :D :D

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi