Všeobecný diskuzní koutek > Vaření, recepty, rady, dotazy

Velikonoční beránek

(1/2) > >>

MaXiPes:
Upečte si na Velikonoce svého vlastního beránka.

Co budete potřebovat:

3 vejce , 150 gramů moučkového cukru , 5 polévkových lžic oleje , 5 polévkových lžic horké vody , 150 gramů polohrubé mouky , 1 lžičku prášku do pečiva , 1 vanilkový pudink , 5 kávových lžic citrónové šťávy , citronovou kůru , špetku soli , máslo na vymazání formy hrubá mouka na vysypání formy , rozinky

Postup:

Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citronové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymažte máslem a vysypte polohrubou, nebo hrubou moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě.

Zdobení:

Je na každé z vás, jak si beránka nazdobíte. Stačí jen pocukrovat, nebo jej polít bílou, nebo hnědou polevou. Očíčka a čumáček zdůraznit rozinkami, do čumáčku můžete zapíchnout snítku aspárátu. Vypadá to jarně. Na krk nezapoměňte uvázat mašličku. Beránka dejte na plochou mísu, nebo tác a kolem nasypte třeba barevná vajíčka, která se dostanou v obchodě. Můžete použít i barevné lentilky. A máte pěknou dekoraci na stůl, pokud rodina nebude rychlejší a nesní vám beránka dřív, než splní tento dekorativní účel.

Storm7:
Já ho našel ve zlatejch stránkách, je jich tam víc, tak si pro nějakýho zajedu a je to ;D

MaXiPes:

--- Citace: Storm7  20. 03. 2008 v 19:43:59 ---Já ho našel ve zlatejch stránkách, je jich tam víc, tak si pro nějakýho zajedu a je to ;D

--- Konce citace ---

František Beránek, Nosačická 1517, Slaný
Dobrou chuť :D

Merlin:
Chudák Frantík - ten bude mít radost  :o :D

jara11:
Beránek třený

4 vejce,
160 g rostlinného tuku flora,
160 g cukru,
250 g hladké mouky,
1 kypřící prášek do pečiva,
1/8 l mléka,
rozinky,
sekané restované mandle
rostlinný tuk na vymazání formy,
strouhaný kokos,
čokoládová poleva

Vejce, tuk a cukr utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přidáme rozinky a polovinu mandlí. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.

Beránek piškotový


4 vejce,
120 g moučkového cukru,
140 g hladké mouky,
1 vanilkový cukr,
rostlinný tuk flora a hrubá mouka na formu

Žloutky třeme s polovinou dávky cukru, přidáme vařící vodu a ušleháme v lehkou, hustou pěnu. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přisypeme zbývající cukr a ušleháme dohusta. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny současně s vanilkovým cukrem a hladkou moukou. Vymíchané těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na beránky a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme moučkovým cukrem.

Beránek tvarohový

4 vejce,
120 g rostlinného tuku flora,
180 g cukru,
1 balíčku kypřícího prášku do pečiva,
200 g tvarohu,
50 g ořechů,
60 g hrubé mouky,
50 g rozinek,
50 g čokolády
rostlinný tuk a hrubá mouka na formu

Žloutky, moučkový a vanilkový cukr a tuk umícháme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh, mleté ořechy, tuhý sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky, posekanou čokoládu a mleté ořechy a zlehka promícháme. Připravené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme moučkovým cukrem.

Beránek dia z perníkového těsta

150 g polohrubé mouky,
150 g mletých ořechů,
1 lžíce medu,
1 kypřící prášek do perníku,
1 vejce,
1 lžička kakaa,
1 lžíce rostlinného oleje (např. olivového),
1 l mléka,
umělé sladidlo dia čokoláda,
100 % tuk (např. Flora na smažení)

Umícháme vejce s umělým sladidlem a medem, přidáme kakao a po troškách mouku s práškem do perníku, ořechy a vlažné mléko. Nakonec přidáme olej. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka polijeme polevou připravenou z dia čokolády a 100 % tuku.

Beránek slaný – velikonoční nádivka6 vajec,
6 rohlíků,
600 g uzeného masa,
kopřivy,
50 g rostlinného tuku flora,
mléko, sůl

Uzené maso uvaříme a pokrájíme na drobné kostičky. Nakrájené rohlíky zvlhčíme mlékem, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy a tuhý sníh z bílků. Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy na beránka a upečeme.

Velikonoční beránek pro děti

Doba přípravy a pečení: cca 80 minut

Potřebujete:
* 3 vejce
* 150 g cukru
* 5 PL oleje
* 5 PL horké vody
* 150 g polohrubé mouky
* lžičku prášku do pečiva
* 1 vanilkový pudink
* citronovou kůru
* 1 KL citronové šťávy
* špetku soli
* máslo na vymazání formy
* hrubá mouka na vysypání formy
* rozinky

Postup:
Žloutky utřete s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků ušlehejte s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli sníh a lehce vmíchejte do těsta. Oba díly formy na beránka pečlivě vymazejte máslem a vysypejte moukou. Do spodního dílu nalijte těsto, přiklopte vrchním dílem formy, vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Zpočátku pečte prudčeji, později teplotu zmírněte. Asi po 40 minutách formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený. Nechte vychladnout ve formě. Po vyklopení postavte beránka na tác či plochou mísu, pocukrujte ho nebo polijte bílou či čokoládovou polevou. Nezapomeňte na oči a čumáček z rozinek a mašli kolem krčku. Okolo beránka můžete nasypat lentilky nebo barevné vajíčkové bonbony.

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi